Covered Alley (赤浜地区仮設住宅の雁木で育てる小さなコミュニティ)

Related program: Tohoku Earthquake and Tsunami Rebuilding

This is the second place winner of the first round of Build Back Better Tohoku.

Akahama village lost 100 residents out of 900. Most of them moved into the temporary housing. Though people are expected to stay in the temporary housing for at least 2 years, they are prepared to be there for much longer as we have learned from 1995 Kobe Earthquake. (The slow reconstruction delayed victims from moving from temporary housing to their own houses or newly developed public housing.) Because of the random placement of residents and the callous layout of units, the sense of community is dissipated.

The community, with the help from NPO Midori-no-ie School proposed a covered alley between units built on a slope in order to connect upper units and lower units. Currently residents must walk on a steep slope, and are worried because snow and ice on the slope in winter making extremely dangerous to walk on. The residents are encouraged to lend their hand for construction to cultivate the sense of community. The stairs and roof are designed to reflect the traditional architecture as well as utilize local materials.

View this project on the Open Architecture Network

Related Program